Brytyjski sprzedawca detaliczny Tesco ogłosił nowy program szkoleniowy „Tesco Community Cookery School with Jamie Oliver”, który będzie uczyć ponad 1000 kucharzy społecznościowych, jak najlepiej wykorzystać nadwyżki żywnościowe, aby powstrzymać marnowanie dobrych produktów.

Tesco koncentruje się na redukcji odpadów żywnościowych od ponad dekady. W 2009 r. Tesco przestało wysyłać żywność na składowisko, a w 2013 r. Stało się pierwszym sprzedawcą detalicznym, który opublikował dane dotyczące marnotrawienia żywności. W 2016 r. Tesco zobowiązało się, że żadna żywność bezpieczna do spożycia przez ludzi nie straci na swojej działalności. Odtąd co tydzień przekazuje 300 000 posiłków nadwyżki żywności ponad 7 000 różnych grup społecznych i charytatywnych.

Szkoła Tesco Community Cookery School z Jamie Oliverem, która została opracowana we współpracy z FareShare, pomoże grupom społeczności, oferując szkolenia i porady dotyczące przygotowywania zrównoważonych pod względem odżywczym posiłków z nadwyżki darowizn żywnościowych.

Jednym z wyzwań stojących przed społecznymi kucharzami jest to, jak przygotować niezwykłe lub nieoczekiwane składniki i duże ilości sezonowych produktów, a więc stosowanie receptur zaprojektowanych przez Jamiego Olivera i szefów kuchni Tesco zapewni kucharze społeczni, aby maksymalnie wykorzystać nadwyżki żywności i zmniejszyć marnowanie żywności.

Celebrity Chef i prowadzący kampanię Jamie Oliver uruchamia nowy program z Tesco.

Wspólnicy gotowi nauczą się wszystkiego od umiejętności i odżywiania nożem po przepisy na wszechstronne sosy bazowe, które można dostosować do szerokiej gamy podarowanych potraw. Szkolenie będzie bezpłatne, a uczestnicy otrzymają bezpłatny sprzęt do gotowania oraz folder zawierający przepisy na nadwyżki żywności Jamiego.

Tesco i Jamie Oliver założyli szkołę gotowania Tesco Community z Jamie’m Oliverem w Goodinge Community Centre w Londynie, jednej z kuchni społecznych, która w czwartek 24 stycznia wykorzystała te datki na jedzenie. Następnie program będzie wdrażany w całej Wielkiej Brytanii przez cały rok.

Jamie Oliver powiedział: „Fantastycznie jest dołączyć do pracy, którą Tesco i FareShare robią, aby zmniejszyć marnowanie żywności. Napisałem te przepisy, aby uzbroić wszystkich wspaniałych kucharzy społecznościowych w narzędzia do tworzenia czegoś smacznego i zrównoważonego dla ludzi, którzy najbardziej tego potrzebują. Chodzi przede wszystkim o to, aby niektóre składniki, które się zepsuły, zostały zmarnowane, a następnie przekształcić je w smaczne, pożywne posiłki. Dla mnie każde przygotowywane przez nas danie, które redukuje marnowanie żywności, jest zwycięzcą! „

Każdego dnia wszystkie sklepy Tesco są nastawione na przekazywanie nadwyżek żywności grupom charytatywnym i społecznościom. Jak dotąd Tesco przekazało ponad 60 milionów posiłków z nadwyżki żywności na cele charytatywne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *