Spółdzielnia mleczarska Fonterra wydała drugi roczny raport na temat zrównoważonego rozwoju, w którym szczegółowo opisuje działania zmierzające do osiągnięcia celów środowiskowych, społecznych i gospodarczych.

CEO firmy Fonterra, Miles Hurrell, powiedział, że mleczarski gigant pokazuje, gdzie jest i gdzie musi osiągnąć zrównoważony rozwój.

„Są obszary, w których przewodzimy naszej branży dzięki ciężkiej pracy naszych rolników, ludzi i partnerów. Ale są też obszary, w których próbowaliśmy i jeszcze nie trafiliśmy, a raport nie stroni od tego „- powiedział Hurrell.

„Mamy znaczną skalę, a wraz z nią pojawia się szansa i odpowiedzialność, aby wpłynąć na dobro. Dokładnie to robimy, produkując nabiał w sposób, który dba o ludzi, zwierzęta i ziemię, i przynosi długofalowe korzyści naszym społecznościom. ”

Firma mleczarska stwierdziła, że ​​nowozelandzcy rolnicy praktykowali zrównoważone procesy mleczarskie, z wysoką wydajnością, całorocznym wypasaniem pastwisk i mniejszym wykorzystaniem pasz uzupełniających. Jednak według Nowej Zelandii skala przemysłu oznacza, że ​​ślad środowiskowy mleczarstwa ma znaczenie krajowe.

„Nasi rolnicy poprowadzili drogę z wykluczeniem krów z dróg wodnych, ale inne obszary będą trwały dłużej, np. Obniżenie emisji gazów cieplarnianych zarówno w gospodarstwie, jak i w przemyśle” – powiedział dyrektor ds. Zrównoważonego rozwoju, Carolyn Mortland, Fonterra. „Naszą ambicją jest zapewnienie najlepszego odżywiania w sposób, który odnawia nasze gospodarstwa, nasz kraj i świat. Wyzwania z tym związane są znaczące, ale jesteśmy zobowiązani do dokonania zmian. ”

Fonterra niedawno powołał niezależny panel doradczy ds. Zrównoważonego rozwoju, kierowany przez sir Roba Fenwicka. Raport zrównoważonego rozwoju 2018 został przygotowany przy użyciu standardów Global Reporting Initiative (GRI). Raport koncentruje się na trzech filarach ram zrównoważonego rozwoju – Żywieniu, Środowisku, Wspólnocie.

Firma Fonterra podkreśliła znaczenie żywienia dzięki zdrowym produktom, aby sprostać wyzwaniom związanym ze zdrowiem publicznym, poprawić dostęp do odpowiedniego żywienia i pozytywnie wpłynąć na dobrostan osób.

Wprowadziła także nowy dział żywienia medycznego, aby pomóc ludziom w starzeniu się i wyzdrowieć z chorób. Fonterra powiedział, że 71 procent produktów codziennego i zaawansowanego żywienia spełnia Wytyczne dotyczące żywności i żywienia, które zostały zatwierdzone przez Nową Zelandzką Fundację Żywienia. Firma docelowo ma osiągnąć 75 procent do 2020 r., A 100 procent do 2025 r. Około 92 procent produktów Fonterra jest również identyfikowalnych elektronicznie, a do roku 2020 ma osiągnąć cel 100 procent.

Plany ochrony środowiska dotyczące mleczarstwa obejmują poprawę zdrowia i różnorodności biologicznej na lądzie i wodach; przejście do przyszłości niskowęglowej, poprawa wydajności i ograniczenie marnotrawstwa odpadów z gospodarstwa rolnego do konsumenta.

„Rolnicy, którzy dostarczają nam mleko w Nowej Zelandii, mają jedną z najniższych emisji gazów cieplarnianych na litr mleka zebranego na świecie (0,87 na kg CO2-e / kg FPCM). Rolnicy Fonterra ogrodzili 99,6% stałych dróg wodnych i zainstalowali mosty lub przepusty na 99,9% regularnych przejazdów. Ta znacząca inwestycja rolników w utrzymanie krowy z dróg wodnych jest obecnie uważana za kompletną, chociaż dalsze inwestycje będą wymagane w celu utrzymania wykluczenia „, powiedział Fonterra w oświadczeniu.

Od 2003 r. Firma Fonterra twierdzi, że osiągnęła 19,3 procentowy spadek energochłonności w produkcji w Nowej Zelandii w stosunku do celu 20 procent do roku 2020. Ostatnio przekształcił swój kocioł w Brightwater w celu współspalania z biomasą drzewną. Konwersja obniża emisję dwutlenku węgla na terenie zakładu o około 2400 ton rocznie – mniej więcej tyle samo, co zjazdy z 530 samochodów. W zakładzie produkcyjnym Paiatua firmy Fonterra zastosowano najnowszą innowację w zakresie recyklingu wody, co pozwoli zaoszczędzić około pół miliona litrów wody dziennie w tym sezonie.

„2018 oznaczało półmetek 10-letniej partnerskiej współpracy Fonterra z Departamentem Ochrony Środowiska koncentrującej się na pięciu zlewniach słodkowodnych. Fonterra zobowiązała się pomóc w przywróceniu kolejnych 50 zlewni w ramach ambitnego planu dotyczącego wody. Współpracując z interesariuszami społeczności, zidentyfikowano te zlewnie, a planowanie działań jest w toku, „szczegółowe Fonterra.

Firma planuje także wnieść pozytywny wkład w swoje społeczności, w tym jej rolników, dostawców, pracowników i szersze społeczności, w których działa. Firma poinformowała, że ​​10,3 miliarda NZ zostało zwrócone rolnikom z Nowej Zelandii w sezonie 2017/18.

Uruchomił program przemocy w rodzinie w Nowej Zelandii i Australii, a także zdobył nagrody w 2018 roku, takie jak Deloitte Top 200 Diversity & Inclusion Leadership Award oraz Top Graduate Employer Award w Nowej Zelandii. Zmniejszyła również o połowę różnicę w wynagrodzeniach kobiet i mężczyzn w Nowej Zelandii z 4 do 2 procent, w porównaniu do średniej krajowej wynoszącej 9,2 procent.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *