7-Eleven w Japonii zacznie korzystać z farm wewnętrznych (w pomieszczeniach), aby uprawiać warzywa do sałatek i kanapek. Celem jest zmniejszenie ryzyka związanego z ograniczoną dostawą ze względu na pogodę.

Fabryka warzyw o wartości około 6 miliardów jenów (53,3 miliona dolarów) zostanie zbudowana w zakładzie Sagamihara w prefekturze Kanagawa. Wyposażony w system oświetlenia z diodą świecącą LED, urządzenie będzie w stanie wyprodukować wystarczającą ilość sałaty na 70 000 sałatek dziennie.

Obiekt ma rozpocząć działalność w styczniu. 7-Eleven użyje warzyw w produktach przeznaczonych do sprzedaży w sklepach w Tokio i sąsiadującej prefekturze Kanagawa.

To przejście na rolnictwo w pomieszczeniach przez największego w kraju operatora sklepów wielobranżowych może zachęcić model do rozprzestrzeniania się. 7-Eleven, oddział Seven & i Holdings, planuje budowę większej liczby gospodarstw w halach obok zakładów produkcyjnych w całej Japonii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *