listopad 2019, Wrocław

Badania wykazały, że pracownicy, którzy regularnie jedzą zdrowe posiłki, osiągali o 25% większą wydajność w pracy. Właściwe jedzenie w ciągu dnia pracy jest zatem tak samo ważne, jak tankowanie samochodu. Bez tego nawet nie ruszysz z miejsca, a co dopiero osiągniesz cel. Ponadto liczy się jakość paliwa. Co zatem zrobić, aby sprawnie wykonywać swoje obowiązki, a także mieć energię do podejmowania nowych zawodowych wyzwań? 

Materiały prasowe MSM Mońki

Jaki start, taki dalszy bieg 

Z badań wynika, że od 20 do 30% ludzi na świecie pomija codzienne zjedzenie śniadania. Posiłek ten z kolei napędza najbardziej energiczną, inspirującą część dnia pracy. Naukowcy wskazują, że nasza czujność wzrasta zaraz po jego spożyciu. Co to oznacza? Odpowiednio zbilansowany pierwszy posiłek odsunie wizję bezproduktywnego, sennego poranka i bez problemu zapewni nam „flow” od pierwszych minut wykonywania obowiązków zawodowych.

– Pożywny posiłek przyspiesza metabolizm, zwiększa energię i pomaga poprawić funkcjonowanie mózgu i nastrój – tłumaczy Ewa Polińska z MSM Mońki. Dlatego warto zjeść śniadanie już w ciągu dwóch godzin od przebudzenia i upewnić się, że zawiera produkty pełnoziarniste o niskim indeksie glikemicznym, które powoli uwalniają glukozę do krwioobiegu, tym samym pozwalając utrzymać czujny umysł przez cały dzień – dodaje ekspert z MSM Mońki. Przykładem takiego śniadania może być kanapka z pełnoziarnistego chleba lub bułki, owsianka, czy smoothie z siemieniem lnianym. 

Planując zyskasz czas i dobry nastrój

Dla wielu ludzi praca jest miejscem, w którym spędzają większość czasu. Jest to zatem naturalnie także obszar, w którym często jedzą. Przygotowywanie i pakowanie własnego lunchu i przekąsek do pracy zapobiega pokusie kupna niezdrowych smakołyków w automacie lub marnowaniu czasu na poszukiwanie miejsca, z którego można zamówić szybko jedzenie na dowóz. Dostarczając swojemu ciału odpowiednie paliwo w ciągu dnia, będziemy w stanie osiągnąć więcej i maksymalnie wykorzystać czas, nie rozmyślając o tym, skąd zamówić posiłek, albo dlaczego dostawca jeszcze nie przyjechał. Przykład zdrowego lunchu? Sałatka z brokułami (zawierają witaminę K, która zwiększa funkcje poznawcze oraz siłę umysłową), garść orzechów (zawarty w nich magnez ułatwia zapamiętywanie i sprzyja naszej efektywności) lub pełnoziarnisty makaron z sosem (makaron zawiera węglowodany złożone, dzięki którym mózg produkuje odpowiednią ilość serotoniny tj. hormonu szczęścia, która uspokaja i poprawia nastrój). 

Pracujesz, a nie chorujesz

Należy również wspomnieć o tych składnikach odżywczych, które są szczególnie ważne w diecie, ze względu na działanie wzmacniające naszą odporność. Należą do nich witaminy C, A i E, kwas foliowy, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz cynk i selen. Jeśli w naszej lodówce znajdą się produkty takie jak ryby, warzywa (szpinak, papryka, czosnek), kiszonki, czy nawet ser żółty (np. ser Gouda od MSM Mońki) możemy zmniejszyć w ten sposób ryzyko złapania infekcji w sezonie jesienno-zimowym i dokończyć ważny projekt, bez obawy o przymusowe pójście na L4 lub siedzenie przez komputerem z gorączką lub katarem.

Odżywanie wpływa nie tylko na to, jak się czujemy i ile ważymy, ale zmienia również to, w jaki sposób działamy. Wszyscy mamy świadomość, że nie jest łatwo utrzymać energię i koncentrację przez 8 godzin w pracy. To pierwsze, drugie śniadanie lub lunch mogą spowodować, że znajdziemy rozwiązanie trudnego problemu, nie zabraknie nam cierpliwości lub stworzymy projekt, który zachwyci klientów. Zatem…czy już zaplanowałeś, co jutro zjesz, aby osiągnąć sukces? 

Kolejnych inspiracji kulinarnych szukaj na stronie www.msm-monki.pl

Dodatkowych informacji udziela:
Izabela Żbikowska

Project Manger

+48 507 094 541 

i.zbikowska@commplace.pl

Informacje o firmie:

Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.

Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania sprawia, iż produkty są najwyższej jakości, czego gwarancją jest Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej/Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *